Att bli familjehem hos oss

Många barn och ungdomar behöver bo i en annan familj än sin egen under kortare eller längre period av sitt liv. Orsakerna till det är många. Omsorgsbrist, missbruk och psykisk ohälsa är exempel på orsaker som gör att föräldrar inte kan ta hand om sitt barn.Familjehem tar emot barn och ungdomar för vård och fostran i sitt eget hem. Som familjehem är man en "extraförälder" till någon annans barn. Familjehemmet ansvarar för barnets/ungdomens dagliga omsorg under placeringen samt stöttar till skolgång, fritidsintressen och eventuella kontakter/besök hos vårdnadshavare och myndigheter.

Alla måste vara delaktiga i beslutet att öppna upp sitt hem
Det är viktigt att hela familjen ställer sig positiv till att ta emot någon annans barn/ungdom samt lever under trygga och stabila förhållanden. De placerade barnen är i stort behov av trygghet och förutsägbarhet. 



Ersättning
Familjehemmets ekonomiska ersättning för uppdraget består av ett arvode samt en omkostnadsdel. Arvodet är den del som betalas ut för uppdraget och är sjukpenning- och pensionsgrundande.
Omkostnadsersättningen är till för att täcka de merkostnader som familjehemmet får i samband med den placerade, så som kostnader för uppehälle och del i de gemensamma hushållsutgifterna.
Ersättningsnivån grundas på Sveriges kommuner och landstings rekommendationer avseende ersättning.



Hur blir man familjehem?
Att ta emot någon annans barn eller ungdom i sitt hem är ett stort och viktigt beslut. Att vara familjehem är roligt och utvecklande men periodvis kan det också vara slitsamt och kämpigt. Att leva som familjehem är något som pågår dygnet runt och det går inte att ta semester eller sjukskriva sig ifrån. Barnet eller ungdomen som flyttar in ska så långt det är möjligt bli en naturlig del av familjen. Skillnader finns givetvis eftersom det alltid kommer att finnas en biologisk familj som är viktig och som också behöver vara en del av barnets liv.
För att bli familjehem ska man genomgå en bedömningsutredning som sker i olika steg. Först görs ett hembesök för att familjen ska ges möjlighet att ställa frågor och där man gör en första bedömning av lämpligheten. Utredningen sker i form av hembesök, intervjuer och referenstagning. Familjehemmet lämnar in registerutdrag från polisens misstanke- och belastningsregister, socialregistret, försäkringskassan och kronofogdmyndigheten.



Hur vet man vilket barn som passar i ens familj?
Alla familjer är olika liksom de barn som placeras har olika bakgrund och förutsättningar. Därför är det viktigt för oss att lära känna våra familjehem väl för att kunna göra en så bra matchning som möjligt när ett barn väl ska placeras. Första tiden efter att ett barn flyttar in är ofta en omställning för samtliga. Barnet eller ungdomen ska finna sig tillrätta i sin nya vardag och alla ska lära känna och anpassa sig till varandra. Det är viktigt att ha tålamod och förstå den stora omställningen barnet/ungdomen är utsatt för. Under tiden som barnet/ungdomen är placerat har socialtjänsten ansvaret för att barnet får sina behov tillgodosedda och den hjälp utöver placeringen som barnet kan behöva. Familjen är en viktig del i detta eftersom kunskapen om barnet efter en tid är störst hos familjen.



Samverkan för bästa möjliga vård och fostran

 För att barnet ska få bästa möjliga stöd är det viktigt med gemensamma möten och strategier där samtliga berörda parter jobbar mot gemensamma mål.  Ibland händer saker i barnets liv som är svåra för familjen att hantera. Därför är det viktigt att familjen får regelbunden vägledning i vardagen. INN Omsorg finns tillgängliga dygnet runt för att familjerna ska känna sig trygga och veta att det alltid finns någon att kontakta. De kan även erbjuda familjerna extern handledning vid behov. Behovet av stöd ser olika ut för alla och därför utformas stödet individuellt för varje familj.